Back

Alles over de verzorging van krullend haar

Alles over de verzorging van krullend haar

Krullen zijn prachtig, maar je moet ze wel goed verzorgen. Je wilt natuurlijk geen pluizende coupe, maar een prachtige bos waar Beyoncé jaloers op zou zijn. Daarom hebben wij een kleine bijbel voor je samengesteld met daarin tips over hoe je met jouw krullende haar om kan gaan. Na het lezen van dit blog weet jij alles over de verzorging van krullend haar!

Een goede sulfaatvrije en proteïne vrije shampoo

Een goed begin is het halve werk. Daarom is het heel belangrijk om een sulfaatvrije en proteïne vrije shampoo te gebruiken. Anders droogt je haar namelijk uit, doordat je belangrijke oliën uit je haar wast. Dat willen we niet, want krullen zijn vaak al wat droger dan andere haarstructuren. Gebruik bijvoorbeeld de Pretty Curly Girl Peppermint Clean Shampoo. Met deze shampoo weet je zeker dat je je krullen geen schade toebrengt. Wil je het helemaal goed doen? Was je haar dan zo min mogelijk met de shampoo en probeer het voornamelijk alleen met een conditioner te wassen. Pretty Curly Girl heeft daar de bijpassende Peppermint Fresh Co-Wash voor. Zo kun je afwisselen met een shampoo wasbeurt en een wasbeurt met conditioner. 

Maar wacht! Ken je de Curly Girl methode al? In deze methode was je je haar nog één laatste keer wél met sulfaten, zodat je alle ‘slechte’ producten uit je haar wast. Ben je benieuwd waarom? Lees het in ons blog over de Curly Girl methode.

Krullend haar drogen

Je krullen zijn geen fan van hitte en worden het liefst door de lucht gedroogd. Vergeet de föhn of stijltang wanneer je net uit de douche komt en laat je haar op zijn eigen tempo opdrogen. Zo behoud je de meest gezonde krullen. Natuurlijk stap je niet direct uit de douche en druppel je de hele badkamer onder. Je droogt je haar wel, maar niet op de manier hoe anderen dat doen. Gebruik geen gewone handdoek, maar een microvezel handdoek, hydrofiele doek of een t-shirt. Hiermee droog je je haar, door je haar erin te ‘scrunchen’. Scrunchen doe je door de handdoek in je haar te knijpen en kneden. Zo knijp je de krullen al een beetje in vorm. Wil je toch graag je haren met hitte drogen? Gebruik dan een diffuser op je föhn en gebruik een beschermende spray, zoals de Ultra-Moist Dual Action Protective Spray van Giovanni Cosmetics

Extra verzorging voor je krullen

Omdat krullend haar van zichzelf meer pluist en droger is, is verzorging extra belangrijk. Een conditioner spreekt voor zich, maar alleen dat is niet genoeg. Een verzorgende serum kan wonderen doen! Breng het serum na het wassen aan door het in je haar te crunchen. Als je haar een restyling nodig heeft tussen de wasbeurten door, helpt het om dit product nogmaals in te brengen. 

Het Pretty Curly Girl Bye Bye Frizz Serum is een perfect voorbeeld van een goed serum speciaal voor krullen. Ook dit product bevat geen proteïne, glycerine en parfum. Het zorgt voor minder pluis en geeft glans, zonder je haar vettig te maken. Ook de bekende BioSilk Silk Therapy is een populair product met dezelfde voordelen. Test wat voor jou het beste werkt!

De juiste stylingproducten voor krullen

Niet alleen de shampoo, de conditioner en het serum moeten sulfaatvrij en proteïne vrij zijn, maar eigenlijk alle producten die je op je haar gebruikt. En dat niet alleen: er zijn heel veel producten op de markt, speciaal ontwikkeld voor krullen. Dat is niet voor niets: krullen werken heel anders dan steil of golvend haar en ze hebben ook andere producten nodig. Producten die de krullen ondersteunen, verzorgen en stylen. Dat is wat we willen.

Een product dat dit erg goed doet, is de Twist & Curl Pudding van Creme of Nature. Dit product brengt je krullen in model, moisturized je haar, geeft glans en gaat pluis en droogte tegen. Na het serum crunch je dit product in je haar. Een andere puddinglotion of mousse volstaat ook. 

Je haar restylen op de juiste manier

Wat vaak als ‘lastig’ wordt ervaren met krullend haar, zijn de momenten tussen de wasbeurten door. Als je wakker wordt gaan de krullen alle kanten op en pluizen ze weer, ondanks de producten die je de vorige dag hebt gebruikt. Maar er is een oplossing! Je hoeft echt niet opnieuw onder de douche om je routine weer te doen. Wat je wel moet doen, is slapen met een staart midden op je hoofd (het liefst met een scrunchie, zodat je niet wakker wordt met ongewenste golven in je haar). Als je wakker wordt, kijk je waar je haar behoefte aan heeft. Misschien werkt het voor jou om het weer nat te maken (bijvoorbeeld met de Aunt Jackie’s Aloe & Mint Wake Up Refresher Spray) en vervolgens weer het serum en het stylingproduct erin te kneden. Anderen (de lucky ones) hebben minder nodig voor hun bos krullen, en kunnen gelijk het serum en stylingproduct erin doen zonder het haar verder nat te maken. 

Je haar ontklitten

De nachtmerrie van iedereen met krullen: ontklitten. Het liefst kam je je krullen zo min mogelijk, maar soms moet je er toch aan geloven. Hierbij is het heel belangrijk dat je het op de juiste manier doet, zodat je je krullen geen schade toebrengt. Het juiste moment van ontklitten maakt een enorm verschil. Doe dit bijvoorbeeld wanneer je haar nat is en de conditioner erin zit. Op dit moment zijn alle andere producten uit je haar gespoeld en de conditioner maakt je haar glad waardoor je er makkelijker doorheen komt. Gebruik hiervoor geen normale borstel, maar een detangling brush. Deze borstels hebben minder tanden en zijn wat harder, waardoor je gemakkelijker door je klitten gaat. Ook fijn om te gebruiken: een grove kam, zoals de Ster Style Grove Kam. Kam je toch liever je haar als het droog is, gebruik dan altijd een detangling spray

Verwen je haar met een haarmasker

Met bovenstaande tips ben je al goed op weg, maar wat nog meer verschil kan maken, is het gebruik van een haarmasker. Hiermee voed je je haar met nog meer goede ingrediënten, waardoor het meer gaat glanzen. Ook herstelt het je haar van de dagelijkse haarschade, bijvoorbeeld door hitte, styling, zonlicht etc. Elke week een masker in je haar doet wonderen hiervoor! 

Onze favoriet is de Olaplex No.3 Hair Perfector. Dit product verwent je haar van de wortels tot de punten en maakt het weer helemaal zacht en glanzend. Normaal gesproken gebruik je dit product voor je wasbeurt en laat je het 15 minuten inwerken, maar voor een diepere behandeling kun je het ook een nachtje in laten trekken. Je haar was nog nooit zo gezond!

We hopen dat je met deze ‘krullen bijbel’ alles weet over de verzorging van krullend haar. Krullen zijn prachtig, als je ze goed weet te verzorgen en de juiste producten gebruikt. Gelukkig kun je bij A&F Cosmetics terecht voor alle producten die je nodig hebt voor een prachtige bos krullen!