Back

De Curly Girl methode: dit is wat je moet weten

De Curly Girl methode: dit is wat je moet weten

Het hebben van krullend haar, en vooral het in bedwang houden ervan, kan een eeuwige strijd zijn. Of je nu golvend, krullend of kroezend haar hebt: iedere dag is anders en je haar doet vaak precies wat jij niet wilt. Gelukkig is er de Curly Girl methode, ook wel CG-methode genoemd. Deze methode helpt je om de uitstraling en gezondheid van jouw haar te verbeteren. Met als resultaat een mooie bos natuurlijk krullend haar! In dit blog vertellen wij je alles over de Curly Girl methode, hoe het werkt en welke producten je niet mag missen. 

Wat is de Curly Girl methode?

De Curly Girl methode is een unieke vorm van haarverzorging voor natuurlijk krullend haar. Bij de methode gebruik je producten met alleen maar goede ingrediënten, vrij van sulfaten, siliconen, minerale oliën en bepaalde alcohol. Waarom? Veel van deze ingrediënten drogen je haar uit. Door deze ingrediënten te vermijden en de juiste styling technieken te gebruiken kun je de gezondheid van je haar verbeteren, krullen accentueren en pluishaar verminderen. 

Wanneer is de Curly Girl methode ontstaan?

Begin jaren 2000 liet haarstylist en krulexpert Lorraine Massey de wereld kennismaken met de Curly Girl methode. Door de jaren heen is de methode veranderd, zodat deze voor meer krultypen geschikt is. Maar de kern blijft hetzelfde: vermijd bepaalde ingrediënten in je haarverzorgingsproducten. 

Goed voor ieder haartype

De Curly Girl methode is ontstaan voor en door mensen met krullen. Dit komt omdat krullend haar meer vocht nodig heeft dan stijl haar. Toch is de Curly Girl methode niet alleen geschikt voor mensen met krullend haar. Ook metsteil haar kun je baat hebben bij deze methode. Het is zelfs mogelijk dat je denkt steil haar te hebben, maar er door het toepassen van de CG-methode achter komt dat je meer krul of slag blijkt te hebben dan je eerst dacht! Het vermijden van slechte ingrediënten in je haarproducten is goed voor ieder haartype. Belangrijk is wel dat als je eenmaal aan de methode begint, je het ook aanhoudt. De Curly Girl methode vraagt dus volledige toewijding en werkt niet wanneer je het een beetje toepast. Just go for it!

5 belangrijkste tips in de Curly Girl methode

De Curly Girl methode heeft zich in de loop der jaren flink uitgebreid, maar de belangrijkste tips blijven gelden:

  1. Reset je haar.Geef je haar voordat je met de Curly Girl methode begint een zuiverende wasbeurt om product ophopingen uit je haar te verwijderen. Dit doe je met een shampoo die wel sulfaten bevat waarmee je jouw hoofdhuid fris en schoon maakt. 
  2. Gebruik no-poo of low-poo verzorgingsproducten.We horen je denken: poo-wat? Dit zijn producten die je krullen op milde wijze reinigen zonder ze van hun natuurlijke beschermende oliën te ontdoen. De producten zijn samengesteld zonder sulfaten, siliconen, wax of minerale oliën. Zo droogt je haar minder snel uit en voorkom je pluishaar. 
  3. Ontwar je haar in de douche met behulp van een conditioner.Vergeet de grove kam bij het ontwarren van je haar na het douchen. De Curly Girl methode raadt juist aan om je haar in de douche te ontwarren met alleen een conditioner en je vingertoppen. Dit voorkomt haarschade en helpt je haar gelijkmatig te hydrateren. 
  4. Scrunch je haar met een speciale gel of crème die de krullen activeert en definieert.Nog niet bekend met het begrip ‘scrunchen’? We help you out! Scrunchen is een manier om volume aan te brengen en je krullen te stimuleren: ga met je hoofd ondersteboven hangen en maak van je hand telkens een kommetje onder je haarpunten. Kneden maar!
  5. Vermijd normale handdoeken bij het drogen van je haar.Deze bestaan uit ruwe vezels waar je krullen achter blijven haken. Gevolg: pluishaar! Gebruik liever een oud katoenen t-shirt of bamboe handdoek om je haar te drogen. Deze hebben gladdere vezels die vocht absorberen zonder pluishaar te veroorzaken. 

Onderzoek je eigen haar eigenschappen

Om erachter te komen welke producten voor jou het beste werken is het belangrijk om je haar eigenschappen te onderzoeken. Dit doe je door te kijken naar de dichtheid en dikte, krultype, porositeit en elasticiteit. 

Dichtheid en dikte van je haar

Wanneer het gaat over de dichtheid en dikte van je haar, wordt er gekeken naar de hoeveelheid haren die je op je hoofd hebt. Heb je dun haar? Dan kun je je hoofdhuid heel goed zien. Is dit niet het geval? Dan heb je dus dik haar. Ook wanneer je de dikte van één losse haar kunt voelen en zien, heb je dik haar. Als je amper iets ziet of voelt heb je dun haar. Herken je jezelf niet in beide gevallen? Dan heb je een medium dichtheid en/of dikte!

Krultype

Om je krultype te bepalen kun je kijken naar onderstaande afbeelding. De krul die jij het meest herkent in de manier waarop  je eigen krullen zich vormen, is je krultype. Natuurlijk kun je ook een combinatie hebben van krultypes. 

krultypes

Porositeit

Bij porositeit gaat het om hoe goed je haar vocht kan absorberen en vasthouden, en bepaalt of je je haar wat meer moet verwennen met verzorgende producten. Beschadigd haar heeft vaak een hoge porositeit en heeft dus net wat meer verzorging nodig dan haar met een lage porositeit. Klinkt simpel, is het niet. De haar porositeit is vaak lastig vast te stellen en kan ook nog eens per haar verschillen. Om het makkelijker te maken gebruiken we dit schema:

  • Hoge porositeit: binnen 2 uur droog
  • Medium porositeit: tussen 4 en 6 uur droog
  • Lage porositeit: meer dan 8 uur nodig om te drogen

Elasticiteit

Heb je producten nodig met of zonder proteïne? Dat ligt helemaal aan de elasticiteit van je haar. Dit kun je meten door een natte, net gewassen haar te pakken dat niet is gewassen met conditioner. Als de haar direct breekt zonder mee te rekken heeft het een lage elasticiteit en kun je beter kiezen voor proteïne vrije producten. Als je haar ver mee rekt is de elasticiteit hoog en heeft het waarschijnlijk een tekort aan proteïne. Gebruik in zulke gevallen juist producten die proteïne bevatten. 

Niet te missen merken in de CG-methode

De basis voor het laten slagen van de Curly Girl methode is het kiezen van goede merken en producten. Wij hebben de beste merken voor je op een rij gezet die allemaal voldoen aan de principes van de CG-methode.

Flora & Curl

De producten van Flora & Curl zijn gebaseerd op Botanische ingrediënten. Alle haarproducten van dit merk zijn CG proof en met name geschikt voor krullend haar, wavy hair en coily haar. De missie van dit merk is om vrouwen te helpen om gezonde krullen te creëren door ze te voeden en verzorgen met de beste ingrediënten. 

flora & curl

KeraCare

De krul producten van KeraCare zijn speciaal geformuleerd om de natuurlijke krullen te stimuleren en te verzorgen. Alle producten uit deze collectie zijn helemaal in lijn met de Curly Girl methode.

keracare

Yari Green Curls

Een goed verzorgde hoofdhuid is de basis voor gezonde krullen. En laten de producten van Yari Green Curls zich nu voornamelijk richten op de hoofdhuid. Door een unieke samenstelling van ingrediënten kies je met het merk Yari voor een ultieme verzorging volgens de CG-methode.

yari green curls

Pretty Curly Girl

De naam zegt het al: de producten van Pretty Curly Girl zijn gebaseerd op de CG-methode. In 3 stappen helpen de haarproducten van dit merk je op weg in het bereiken van een bos natuurlijke krullen. Pretty Curly Girl omschrijft deze stappen als cleanse, condition en style. In onze webshop vind je alle producten voor het volgen van de Curly Girl methode.

pretty curly girl

Curly Secret

Het assortiment van Curly Secret bestaat uit verschillende leave-in, shampoo en styling producten. Alle Curly Secret producten zijn 100% CG methode vriendelijk. Dat betekent: vrij van sulfaten, siliconen en parabenen. Een extra feitje: bij het testen van producten maken ze geen gebruik van dierproeven. Wij zijn fan!

curly secret

Taliah Waajid

Het doel van dit merk was om haarproducten te ontwikkelen voor iedereen die natuurlijke producten wilde gebruiken, en dat is precies wat ze hebben gedaan! De haarverzorgingslijn van Taliah Waajid bestaat uit 4 collecties, die geschikt zijn voor krullend haar voor mannen, vrouwen en kinderen. De producten zijn volledig natuurlijk en in lijn met de CG-methode.

taliah waajid

Shea Moisture

Een merk dat je haast niet kunt missen in jouw haar routine: Shea Moisture. Dit merk biedt een wijde range aan producten aan. Voor ieder krultype is er een optie! Of je haar nu dik, droog, beschadigd, vol, gekruld of geverfd is: gebruik de krul producten van Shea Moisture eens en let the magic happen.

shea moisture

As I Am

De haarproducten van As I Am zijn luxueus maar betaalbaar en richten zich speciaal op vrouwen met natuurlijk krullend haar. De producten zitten vol met natuurlijke ingrediënten zoals kokosolie en shea butter die het haar voeden en mild reinigen. Een merk dat zeker de moeite waard is wanneer je streeft naar stralende, veerkrachtige en gezonde krullen.

as I am

Meer weten over de Curly Girl methode?

We begrijpen dat de Curly Girl methode erg ingewikkeld is, en dat er meer bij komt kijken dan je in eerste instantie dacht. Geen paniek! Wij denken bij A&F Cosmetics graag mee als het gaat om het kiezen van producten die jij het beste kunt gebruiken voor jouw type haar. Naast producten voor krullend haar hebben wij natuurlijk nog veel meer mooie merken en producten die zeker de moeite waard zijn om eens te bekijken. Ontdek producten voor krullend haar en nog veel meer in de webshop van A&F Cosmetics!