Back

8x tips tegen droog haar

8x tips tegen droog haar

Iedereen herkent het wel: dat moment dat je ‘s ochtends voor de spiegel staat en iedere glans uit je haar is verdwenen. En in plaats van dat je haar makkelijk terug in model te brengen is, heb je te maken met een bos die aanvoelt als stro. Last hebben van droog haar is erg vervelend. Maar geloof ons, je bent echt niet de enige die hier weleens last van heeft. Veel mensen kampen met droog haar. Gelukkig zijn er veel tips die voorkomen dat je haar snel uitdroogt. En speciaal voor jou hebben we deze tips op een rijtje gezet. Lees snel verder om te ontdekken hoe je droog haar kunt voorkomen en verzorgen!

Hier kun je droog haar aan herkennen

First things first: voordat we beginnen aan de tips tegen droog haar, is het belangrijk dat je droog haar weet te herkennen. Droog haar oogt meestal dof en futloos. Het is vaak pluizig en je hebt continu het gevoel dat het onbehandelbaar is. Bovendien gaat droog haar vaak gepaard met gespleten haarpunten. Temperatuurwisselingen zorgen ervoor dat droog haar met name in de winter veel voorkomt. En helaas is het ook een kwaaltje dat komt met de jaren: hoe ouder je wordt, des te groter is de kans dat je last krijgt van droog haar. Je haar maakt dan namelijk van nature minder olie aan. 

Hoe ontstaat droog haar?

De oorzaak van droog haar zit voornamelijk in het gebrek aan talg op je hoofdhuid. Een te lage talgproductie kan te maken hebben met hormoonschommelingen in je lichaam. Bijvoorbeeld door een zwangerschap, de overgang, medicatiegebruik en narcose. Ook het (te) vaak wassen van je haar of tekorten aan bepaalde vitamines, zoals vitamine A, kunnen zorgen voor een verminderde talgproductie. 

Droog haar kan ook veroorzaakt worden door een slechte conditie in de haarschubben. Wanneer je haarschubben niet goed aansluiten, kan vocht gemakkelijker uit je haar ontsnappen. Dit komt vaak voor bij beschadigd haar, dat wordt veroorzaakt door het verven ervan, overmatige blootstelling aan hitte of door overmatig gebruik van je borstel of kam. 

Wat te doen tegen droog haar?

Leuk dat we nu weten wat de oorzaken kunnen zijn van droog haar. Maar eerlijk is eerlijk: we weten veel liever wat we ertegen kunnen doen. Dit zijn dé tips tegen droog haar. 

1. Vitamine A = key!

Zoals we al zeiden, is vitamine A nodig voor de talgproductie op je hoofdhuid. Zorg daarom dat je hier voldoende van binnenkrijgt om te voorkomen dat je droog haar krijgt. Vitamine A zit in vlees, vis, zuivelproducten, groente (wortelen, broccoli en bloemkool) en fruit (sinaasappels en mandarijnen). Ook nog eens super gezond dus!

2. Sla eens een wasbeurt over

Het te vaak wassen van je haar is bij de meeste mensen de nummer 1 oorzaak van hun droge haar. Door je haar vaak te wassen met shampoo, verwijder je keer op keer weer de talg van de hoofdhuid. Om dit te voorkomen, raden we aan om niet meer dan 2 of 3 keer per week je haar te wassen. 

3. Too hot to handle

Én, let er bij het wassen op dat je niet al te heet water gebruikt. Heet water beschadigt het haar juist. Is je droge haar eenmaal gewassen? Spoel het dan nog eens na met koud water. Dit zal de haarschubben sluiten en het vochtgehalte in balans houden.

4. Alcohol? Liever niet!

Alcohol is een effectieve reiniger en is regelmatig terug te vinden in haarproducten. Probeer deze producten zoveel mogelijk te vermijden, want ze drogen je haar alleen maar meer uit. Bij A&F Cosmetics hebben we gelukkig genoeg haarproducten zonder alcohol. Kijk bijvoorbeeld eens naar de producten van Shea Moisture, Deze zijn natuurlijk, zonder palmolie, alcohol en parfum. Perfect te gebruiken bij droog haar!

Shea Moisture MANUKA HONEY & YOGURT HYDRATE + REPAIR SHAMPOO

5. Vermijd chemische behandelingen

En daarmee bedoelen we niet dat we verwachten dat je jouw haar regelmatig in een bak met chemische stoffen hangt. Een simpele verfbeurt kan al ontzettend schadelijk zijn voor je haar. Maar ook permanent- of straighten behandelingen vragen bijzonder veel van je haar. Beter niet (te vaak) doen dus. 

6. Temperatures are (not) rising

Stijltangen, krultangen en föhns: we kunnen haast niet zonder. Toch kunnen ze erg slecht zijn voor je haar. De temperatuur van deze hitte styling tools kan oplopen tot wel 230 graden Celsius. Bijzonder handig, maar dus ook enorm schadelijk voor je haar. Vermijd daarom het gebruik van deze tools of, wanneer het echt niet anders kan, gebruik een lagere temperatuurstand. Je haar zal je voor eeuwig dankbaar zijn. 

7. Gebruik een Heat Protectant

Ter aanvulling op tip 6: als je ervoor kiest om toch gebruik te maken van hitte styling tools, gebruik dan ook een heat protectant. Deze beschermengel legt een soort seal om je haar en beschermt het zo tegen de warmte. In onze shop vind je verschillende Heat Protectors die zeker de moeite waard zijn om eens uit te proberen, zoals de Fantasia IC Heat Protector Styling Créme.

Fantasia IC Heat Protector Styling Créme Pump 6 oz.

8. Let op welke borstel je gebruikt

Niets is zo lekker als met een goede borstel alle klitten uit je haar borstelen. Zorg er hierbij wel voor dat je een geschikte borstel gebruikt. Borstels zijn erg goed om talg door je haar te verspreiden, maar helaas kunnen ze ook je haar beschadigen. Zeker als het droog is. Een borstel van varkens- of zwijnenhaar is het meest geschikt voor droog haar, zoals de borstels van Ster Style. Deze ‘bristles’ zijn veel soepeler dan nylon, buigen meer mee en zijn zachter voor je haar. Aanrader!

Ster Style Ster Style Haarborstel (9540)

Hoe voorkom je droog haar?

Ook voor droog haar geldt: voorkomen is beter dan genezen. Heb je bovenstaande tips gevolgd en is je haar nu helemaal hersteld? Zorg dan dat het voortaan gezond en glanzend blijft! De ultieme tip onder al deze tips is dan ook: gebruik goede haarproducten en begin vooral met een goede shampoo. Met de producten uit onze webshop is dat gelukkig geen enkel probleem. Probeer bijvoorbeeld eens de heerlijke Shea Moisture Raw Shea Butter Shampoo. Met deze shampoo houd je jouw haar lekker zacht en gevoed. De Kis KeraMoist Shampoo is ook een vochtinbrengende shampoo en daardoor heel geschikt voor droog haar. 

Ben je benieuwd welke producten wij adviseren voor de verzorging van droog haar? Of wil je jouw haar routine aanpassen en weet je niet waar te beginnen? Neem dan gerust eens contact met ons op. In ons rijke assortiment aan haarproducten vinden we altijd het perfecte product voor jou!