In verband met een verbouwing kunnen wij tijdelijk geen orders verwerken, excuses voor het ongemak.

Terug

Hyperpigmentatie bij een donkere huid: wat kun je hiertegen doen?

Hyperpigmentatie bij een donkere huid: wat kun je hiertegen doen?

Het hebben van een donkere huid heeft veel voordelen. De donkere huid bevat namelijk meer melanine, verbrand minder snel, absorbeert meer warmte en wordt minder rood. Klinkt als een feestje, right? Toch heeft het hebben van een donkere huid niet alleen voordelen, maar ook een aantal nadelen. Een van die nadelen is dat de donkere huid gevoeliger is voor hyperpigmentatie dan de lichte huid. In dit blog vertellen we je wat hyperpigmentatie is en wat je er tegen kunt doen. 

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie kenmerkt zich door donkere vlekken op de huid, ook wel pigmentvlekken genoemd. Het treed op wanneer er teveel pigment aanwezig is in de huid, waardoor één huidgebied donkerder is dan de rest van de huid. De meest voorkomende vormen van hyperpigmentatie zijn melasma (dit kan optreden wanneer een vrouw vruchtbaar is of tijdens de zwangerschap), donkere verkleuringen rond de ogen, post inflammatoire hyperpigmentatie (pigment dat wordt veroorzaakt door trauma, bijvoorbeeld na acne of door het gebruik van agressieve producten op het gezicht) en hyperpigmentatie door zonbeschadiging. 

Hyperpigmentatie kan erg storend zijn, zeker als het zich uit op plekken die goed zichtbaar zijn, waaronder je gezicht. Hyperpigmentatie kan eruitzien als donkere vlekjes op de huid, maar ook als grotere vlekken. Soms met een scherpe begrenzing rondom de vlekjes, of juist vager en in elkaar overlopend.

Hyperpigmentatie bij de donkere huid

De reden dat hyperpigmentatie meer voorkomt bij mensen met een donkere huid, is omdat mensen met een donkere huid meer pigment aanmaken dan mensen met een lichte huid. Daarbij komt dat een donkere huid een sterkere neiging heeft om te reageren op irritaties, beschadigingen of ontstekingen. Omdat de donkere huid meer talgklieren bevat, is deze ook nog eens gevoeliger voor het ontstaan van acne. Wanneer acne littekentjes veroorzaakt op het gezicht, kunnen deze snel donker kleuren, oftewel: er ontstaat hyperpigmentatie.

Wat kan je doen tegen pigmentvlekken bij een donkere huid?

Hyperpigmentatie is vervelend, maar ook goed te behandelen! Je kunt een aantal stappen zetten als je last hebt van hyperpigmentatie. Allereerst is het belangrijk dat je achterhaalt wat de oorzaak is van de hyperpigmentatie. Heb je bijvoorbeeld last van acne of denk je dat de hyperpigmentatie is ontstaan door zonbeschadiging? Als je last hebt van acne, is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken voor de gevoelige huid. Zo hebben wij bijvoorbeeld de Antibacterial Liquid Soap van HT26. Deze is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en maakt de huid schoon zonder deze uit te drogen. Als je naast het reinigen ook meteen je pigmentvlekjes wil verminderen, kun je een lightning product gebruiken, zoals de Kojie San Skin Lightening Soap. Deze verlicht de huid al na 7 dagen gebruik. Om de huid goed te verzorgen na het reinigen raden we aan om een goed serum, zoals de B.B. Clear Unifying Serum, en een dag- en nachtcrème te gebruiken. De HT26 - Préparation - Maximal bleaching face cream als dagcrème en de B.B Clear Dark Spot Remover als nachtcrème zijn fantastische opties voor het verminderen van hyperpigmentatie.

Smeren, smeren, smeren

Als je snel last krijgt van hyperpigmentatie door de zon, is het natuurlijk belangrijk om een goede zonbescherming te dragen. Het is absoluut waar dat een donkere huid beter beschermd is tegen de zon. Doordat mensen met een donkere huid meer melanine (oftewel pigment) bij zich dragen, verbranden zij minder snel. Toch kunnen mensen met een donkere huid nog steeds verbranden. Het dragen van zonbescherming helpt dus niet alleen om hyperpigmentatie te voorkomen, het beschermt je huid ook tegen de slechte stralingen van de zon. We raden aan om het gehele jaar zonbescherming te dragen, omdat UVA-straling (de straling die verantwoordelijk is voor het verouderen van de huid) ons het hele jaar door raakt, ongeacht of de zon schijnt. UVB is de straling die verantwoordelijk is voor verbranding en is sterker als de zon fel schijnt. De Makari Moisturizing Sunscreen SPF 50 is een super goede zonnebrand met SPF 50 en hij beschermt zowel tegen UVA als UVB-straling.

Geduld is een schone zaak

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het lang kan duren voordat hyperpigmentatie verdwijnt. Heb dus geduld! Het kan wel zes maanden tot een jaar duren voordat hyperpigmentatie verdwijnt. En als de vlekjes zich diep in de huid bevinden (te herkennen aan een blauw-grijze kleur) kan het zelfs nog langer duren!

Welke producten werken goed tegen hyperpigmentatie? 

Bij A&F Cosmetics kan je terecht wanneer je last hebt van hyperpigmentatie. Wij hebben namelijk diverse producten in het assortiment die ingrediënten bevatten die hyperpigmentatie kunnen voorkomen of verhelpen. De ingrediënten die goed zijn om te gebruiken wanneer je last hebt van hyperpigmentatie zijn: Vitamine C, Niacinamide, Glycolzuur, Vitamine A en Azelaïnezuur. 

Ben je er klaar voor om de strijd tegen hyperpigmentatie aan te gaan? Kijk dan eens naar deze producten voor jouw dagelijkse routine: 

Witch Hazel Lotion

De Humphreys Witch Hazel Maravilla Lotion is een veelzijdig middel dat wordt gebruikt om zelfs de meest gevoelige huid zacht te reinigen en te kalmeren, zonder het gebruik van kunstmatige ingrediënten.

Witch Hazel Lotion

Brightening serum 

Het Fair & White Fair & White Brightening Serum is een formule die geschikt is voor zowel het gezicht als het lichaam. Het is speciaal ontwikkeld om bruine vlekken te verwijderen en de teint te egaliseren. Ideaal voor het tegengaan van hyperpigmentatie!

Brightening serum

Clearifying serum

Het Piment Doux Concentre Serumis onmisbaar in jouw collectie van verzorgingsproducten. Het serum helpt bij het verwijderen van vlekken op alle lichaamsdelen. Het maakt de huid snel lichter en zorgt voor een egale teint.

Clearifying serum

Cleansing lotion

De Fair & White Fair & White Cleanser Lotion zuivert de huid als geen ander en verstevigd alle poriën. De formule van deze lotion bevat Aloë Vera en laat een koel gevoel achter. Perfect voor na een warme zomerdag in de zon.

Cleansing Lotion Fair & White

Bleaching activating serum

Een mond vol: Het HT26 - Préparation - Maximal Bleaching Activating Serum is een bleekserum dat speciaal is ontwikkeld om onzuiverheden en huidtinten te verwijderen. Het serum maakt je huidskleur lichter en de huid zelf gezonder en mooier dan ooit.

Maximal Bleaching Activating Serum

Bestel jouw favoriete beautyproducten bij A&F Cosmetics

Bij A&F Cosmetics kun je terecht voor diverse beautyproducten. Of je nou op zoek bent naar de beste haarverzorging, huidverzorging of accessoires. A&F Cosmetics heeft een breed assortiment gericht op vrouwen, mannen én kinderen. Wij zijn er voor iedereen met een donkere huid. A&F Cosmetics heeft het grootste assortiment van multiculturele en afro beautyproducten van Nederland.